TEMS - Ενδειξεις και επιλογη ασθενων





Για ποιούς όγκους



  • α) καλοήθεις όγκοι ορθού (αδενώματα) Η TEMS είναι η επέμβαση εκλογής για αυτούς τους όγκους και δεν θα πρέπει ποτέ να εφαρμόζεται ριζική εγχείρηση για καλοήθεις όγκους ορθού.

β) καρκίνος ορθού Η παραδοσιακή χειρουργική του καρκίνου του ορθού περιλαμβάνει κολοστομίες και έχει κινδύνους για τους ασθενείς που είναι ηλικιωμένοι και έχουν ιατρικά προβλήματα. Η TEMS ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε υπερήλικες αρρώστους ή σε εκείνους με εύθραστη υγεία σε καρκίνο ορθού στάδιο Ι. Τα αποτελέσματα πολλές μελέτες βρέθηκαν να είναι εξαιρετικά με ίαση πάνω από 90%. Ετσι τώρα η TEMS είναι επίσημα καθιερωμένη μέθοδος θεραπείας για καρκίνο ορθού σταδιο Ι στις κατευθυντήριες οδηγίες της Βρετανίας και άλλων χωρών.

  • Ως καρκίνος σταδίου Ι ορίζεται όταν είναι αρνητικοί οι περιοχικοί λεμφαδένες, δηλαδη Ν=0 και ο όγκος είναι Τ1 ή Τ2. Αρα όγκος Τ1Ν0Μ0 ή Τ2 Ν0Μ0 = ΣΤΑΔΙΟ Ι και σύμφωνα με τις οδηγίες της EUROPEAN SOCIETY OF MEDICAL ONCOLOGY μπορεί να αντιμετωπισθεί με TEMS.




Σε καρκίνο σταδίου ΙΙ η TEMS μπορεί να εφαρμοστεί στα πλαίσια πρωτοκόλλου σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία και στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση σαν εναλλακτική λύση σε ριζική επέμβαση σε ασθενείς που δεν θέλουν να υποβληθούν σε κολοστομία ή τους κινδύνους της ριζικής επέμβασης. Απαραίτητη προυπόθεση είναι η στενή παρακολούθηση από την ειδική ομάδα με συχνή ενδοσκόπηση, μαγνητική τομογραφία, ενδο-ορθικό υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία. Η βιβλιογραφία δείχνει ότι το πρωτόκολλο στενής παρακολούθησης μπορεί ανιχνεύσει οποιαδήποτε υποτροπή έγκαιρα έτσι ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί αν υπάρξει.





TEMS για όγκους πιο προχωρημένου σταδίου



  • TEMS για όγκους μεγαλύτερου σταδίου> υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς εφαρμογής. Τα τελευταία χρόνια μια σειρά από μελέτες έχουν εξετάσει εάν είναι δυνατή η εφαρμογή συνδυασμού TEMS + ακτινο-χημειοθεραπείας αντί ριζικής ολικής εκτομής του μεσο-ορθού. Η απάντηση είναι καταφατική, εφ΄όσον βέβαια γίνει προσεκτική επιλογή των κατάλληλων ασθενών και όγκων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η νεώτερη και σημαντικότερη μελέτη είναι η τυχαιοποιημένη μελέτη GRECARR 2 από την Γαλλία , η οποία είχε μακρύ Follow-up ( 5 χρόνια).

Τι μας λέει η μελέτη ? Οτι σε επιλεγμένους όγκους σταδίου Τ2 και Τ3 μπορούμε α) να εφαρμόσουμε ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία β) σε όσους όγκους παρουσιάσουν συρρίκνωση να εφαρμόσουμε τοπική ενδοσκοπική εκτομή.

Σε παρακολούθηση επί 5 χρόνια των ασθενών δεν βρέθηκε διαφορά ούτε στην τοπική υποτροπή ούτε στην πενταετή επιβίωση.

  • Η επιλογή των όγκων πρέπει να γίνεται με αυστηρά κριτήρια, επίσης αν δεν υπάρχει αρχική καλή ανταπόκριση στην ακτινοθεραπεία τότε μπορεί να καταστεί τελικά αναγκαία η ριζική επέμβαση. Ομως βγαίνει από αυτή την μελέτη , που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου της Γαλλίας ένα σημαντικό μήνυμα ελπίδας -ότι έχουμε επιστημονικά αδιάσειστα δεδεομένα ότι για ένα μεγάλο τμήμα ασθενών με καρκίνο του ορθού η συνδυασμένη θεραπεία με ακτινο-χημειοθεραπεία και ενδοσκοπική χειρουργική TEMS είναι πια θεραπεία πρώτης γραμμής και πρέπει να προσφέρεται.




  • Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας σε συνδυασμό με TEMS

Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας σε συνδυασμό με TEMS είναι σημαντικός για την πρόληψη υποτροπής. Μελέτη της δικής μου ομάδας από το King’s College δημοσιεύθηκε το 2018 (δείτε εδώ) και έδειξε ότι η ακτινοθεραπεία σε συνδυασμο με TEMS στον καρκίνο ορθού είχε πλεονέκτημα και στην υποτροπή αλλά και στην επιβίωση.

Η ακτινοθεραπεία είναι πια αναπόσπαστο τμήμα της θεραπείας.

  • Ογκογονίδια και μοριακή βιολογία του όγκου

Εκτός από το στάδιο όγκου υπάρχουν αποδείξεις ότι μοριακοί παράγοντες και ογκογονίδια παίζουν ρόλο στο ποιοι από τους όγκους του ορθού θα έχουν καλή πρόγνωση με την επέμβαση TEMS. Μελέτη που πραγματοποίησε η ομάδα μου στοι King’s College ταυτοποίησε το ογκογονίδιο KRAS σαν επιβαρυντικό για πιθανή υποτροπή σε πρώιμο καρκίνο ορθού (η μελέτη εδώ). Εχω πολύ μεγάλη εμπειρία στην TEMS και έχω πραγματοποιήσει εκατοντάδες από αυτές τις εγχειρήσεις μια και για 20 χρόνια είμαι ο χειρουργός στον οποίο παραπέμπονται οι περιπτώσεις που χρειάζονται TEMS από το Νότιο Λονδίνο και την Νοτιο-ανατολική Αγγλία. Στην Αθήνα πραγματοποιώ τις επεμβάσεις TEMS από το 2015.


Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία έχει κυκλοφορήσει διάφορα μοντέλα ports για την τέλεση διορθικής – ενδοσκοπικής χειρουργικής. Επειδή υπάρχουν πατέντες από την εταιρεία WOLF για τον όρο «TEMS» όταν η επέμβαση γίνεται με το δικό της όργανο , οι επεμβάσεις με τα όργανα των άλλων εταιρειών ορίζονται σαν χειρουργική «T.A.M.I.S.» τα αρχικά του Trans Anal Minimally Invasive Surgery. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς επέμβαση με μόνη διαφορά την εταιρεία που παρέχει το όργανο. Τελευταία έχει προταθεί η γενική χρήση του όρου «T.E.S.» -Transanal Endoscopic Surgery για TEMS & TAMIS προς αποφυγήν σύγχυσης των ασθενών.