• Home
  • Βιογραφικό
  • Παχύ Εντερο
  • Ορθό
  • Πρωκτός
  • Πυελικό Εδαφος
  • Ενδοσκοπήσεις
  • Επικοινωνία
  • Videos
  • Άρθρα

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ



ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ



Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι χρόνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Υπάρχουν δύο κύριες μορφές (αλλά και άλλες λιγότερο συχνές)

Η Ελκώδης Κολίτις

Η Νόσος CROHN

Σε όλες τις μορφές Φλέγμονώδους νόσου η αρχική διαταραχή είναι η παθολογική απόκριση του επιθηλίου του εντέρου σε ερεθίσματα από αντιγόνα. Αυτά τα αντιγόνα μπορεί να ουσίες από τροφές ή να παράγονται από συνήθη βακτήρια.

Ουσιαστικά η Φλεγμονώδης Νόσος είναι μια διαταραχη στην ισορροπία ανάμεσα σε τρείς παράγοντες

  1. τα βακτήρια της χλωρίδας του εντέρου
  2. τα επιθηλιακά κύτταρα του εντερικού αυλού
  3. το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου, που διευθύνεται από αυτό που λέμε GALT (Gut Associated Lymphoid Tissue)

Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο

  • το κάπνισμα
  • φάρμακα
  • σκωληκοειδεκτομή


Γενετικοί παράγοντες είναι επίσης σημαντικοί και η Φλεγμονώδης Νόσος έχει αυξημένη συχνότητα σε κάποιες οικογένειες.



Περισσότερα για την Φλεγμονώδη Νόσο

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ



​

Οι πολύποδες είναι τμήματα εντερικού επιθηλίου που αναπτύσσονται έξω από τα όρια του και παίρνουν την δική τους πορεία λόγω διαταραχών γονιδίων και μοριακών ογκογονικών μηχανισμών. Υπάρχουν 3 είδη πολυπόδων εντέρου

α) οι αδενωματώδεις β) οδοντωτοί (που αποκαλούνται και υπερπλαστικοί ή μεταπλαστικοί) γ) αμαρτώματα.


Τα αδενώματα προκύπτουν από βλάβες των γονιδίων. Η αρχική βλάβη είναι στα γονίδια APC και ακολουθούν χρωμοσωμικές ανωμαλίες και υπομεθυλίωση. Μεταλλάξεις σε περαιτέρω γονίδια, όπως το P53 μετατρέπουν τα αδενώματα σε καρκίνους. Το αδένωμα του παχέος εντέρου είναι ένα νεόπλασμα. Είναι ένα από τα συχνότερα νεοπλάσματα. Μόνο ένα στα 100 θα γίνει καρκίνος, όμως όλα έχουν την πιθανότητα. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολυπόδων θα αναπτυχθεί σε έδαφος ενός πολύποδα. Για αυτό η όλη προσπάθεια πρόκηωης του καρκίνου του παχές εντέρου είναι ο εντοπισμός και η αφαίρεση των πολυπόδων.


Το σύνδρομο LYNCH , ή αλλιώς HNPCC προδιαθέτει σε καρκίνο του παχέος εντέρου, στομάχου, λετού εντέρου, ήπατος, χοληδόχου, ουροποιητικού, εγκεφάλου, ενδομητρίου και δέρματος. Οφείλεται σε διαταραχή των γονιδίων MLH1, MSH2, MSH6, PMS2, EPCAM. Η βασική βλάβη είναι η αδυναμία επισκευής των βλαβών του DNA που οδηγεί σε καρκινογένεση. Ο εντοπισμός των ανθρώπων και οικογενειών που πάσχουν από το σύνδρομο είναι πολύ σημαντικός διότι χρειάζονται εντατικό έλεγχο από νεαρή ηλικία.



ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ



Ο καρκίνος του εντέρου είναι από τους συχνότερους. ΣΤις ΗΠΑ κάθε άνθρωπος έχει 5% κίνδυνο να τον αναπτύξει κάποια στιγμή. Στις δυτικές κοινωνίες προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο όμως οι θάνατοι μειώνονται διότι νέες θεραπείες αλλά και έγκαιρη διάγνωση αλλά και η πρόληψη βελτιώνουν πολύ την πρόγνωση.

Η πρόληψη γίνεται με τον έλεγχο του ασυμπτωματικού πληθυσμού (screening) ο οποίος ανιχνεύει τους καλοήθεις πολύποδες πριν γίνουν καρκίνος καθώς και τους πρώιμους καρκίνους.

Το screening γίνεται ανάλογα με την χώρα είτε με τεστ αιμοσφαορίνης κοπράνων είτε με σιγμοιεδοσκόπηση. Υπάρχει ελπίδα ότι στο προσεχές μέλλον θα γίνει δυνατή η χρήση απλών τεστ αίματος (που ήδη δοκιμάζονται) για τον μαζικό έλεγχο ασυμπτωματικού πληθυσμού.



Περισσότερα για Καρκίνο Εντέρου

ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ



Η εκκολπωμάτωση του εντέρου είναι ένα συχνό φαινόμενο συνδεόμενο με την γήρανση του εντέρου, εμφανίζεται όμως και σε όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους. Η παθογένεση των εκκολπωμάτων δεν είναι ακόμα τελείως κατανοητή όμως πιστεύουμε ότι συνεισφέρουν οι κάτωθι παράγοντες

  • Κινητικότητα του εντέρου
  • Διαταραχές κολλαγόνου στο τοίχωμα του εντέρου
  • Υπερευαισθησία του εντέρου
  • Φλεγμονή
  • Διατροφή

Η φλεγμονή των εκκολπωμάτων λέγεται εκκολπωματίτιδα και μπορεί να προκαλέσει σιβαρά συμπτώματα και επιπλοκές που αναπτύσσονται σε άλλη σελίδα.


Περισσότερα για εκκολπωματική νόσο

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΕΝΤΕΡΟΥ - ΕΙΛΕΟΣ



Η απόφραξη εντέρου είναι μία επείγουσα κατάσταση που παρουσιάζεται με διάταση της κοιλιάς, διακοπή κενώσεων και αερίων, ναυτία και έμετο, κοιλιακά άλγη. Αν μείνει χωρίς θεραπεία οδηγεί σταδιακά σε αφυδάτωση, ισχαιμία εντέρου, διάτρηση, σήψη και θάνατο.

Η απόφραξη εντέρου υποδιαρείται σε απόφραξη του παχέος εντέρου και του λπετού εντέρου.

Η απόφραξη του παχέος εντέρου προκαλείται συχνότερα από όγκους. Αλλες αιτίες είναι οι στενώσεις από φλεγμονή, συστροφή, εγκολεασμός, συμφύσεις κ.α. Η απόφραξη παχέος εντέρου χρειάζεται τις περισσότερες φορές χειρουργική θεραπεία.

Αντίθετα η απόφραξη λεπτού εντέρου οφείλεται συχνότερα σε μετεγχειρητικές συμφύσεις και λύνεται στο 80% των περιπτώσεων με συντηρητική αγωγή. Επίσης συχνή αιτία απόφραξης λεπτού εντέρου είναι ο στραγγαλισμός κήλης.

Η απόφραξη εντέρου χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο, νηστεία, ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ρινογαστρικό καθετήρα. Σε περίπτωση που δεν λύνεται τότε γίνεται χειρουργική επέμβαση. Επειδή στον ειλεό υπάρχει μεγάλη διάταση και φλεγμονή του εντέρου χρειάζεται συχνά να γίνει κολοστομία ή ειλεοστομία η οποία μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να συγκλεισθεί σε δεύτερο χρόνο.



ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΕΝΤΕΡΟΥ - εντερροραγια



Η Εντερορραγία , δηλαδή η αιμορραγία από το έντερο, είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση που μπορεί να κυμαίνεται από απλή πρόσμιξη μικρής ποσότητας αίματος στα κόπρανα έως την ακραία κατάσταση κατακλυσμιαίας και απειλητικής για την ζωή αιμορραγίας.

Οταν προέρχεται από το παχύ έντερο η εντερορραγία προκαλείται από όγκους, εκκολπώματα, αγγειοδυσπλασίες, ισχαιμία. Μικρού βαθμού αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε πολύποδα, κολίτιδα κ.α.

ΑΙμορραγία από το λεπτό έντερο προκαλείται συχνά από όγκους όπως τα GIST, αγγειοδυσπλασίες , έλκη απο φλεγμονώδη νόσο κ.α.

Η εντερορραγία αντιμετωπίζαεται όπως όλες οι αιμορραγίες με ανάνηψη και αναπλήρωση της απώλειας όγκου υγρών και μετάγγιση. Εάν συνεχίζεται τότε γίνεται α) επείγουσα κολονοσκόπηση με τοποθέτηση αιμοστατιλών clips στα αιμρραγούντα αγγεία καθώς και ενέσεις αδρεναλίνης και αιμόσταση με ARGON. β) Εάν συεχίζεται τότε γίνεται επείγουσα αγγειογραφία και εμβολισμός του αιμορραγούντος αγγείου. Εαν ούτε αυτό είναι αποτελεσματικό τότε χρειάζεται επείγουσα λαπαροτομία και εκτομή του αιμορραγούντος τμήματος του εντέρου.



ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ



Δυσκοιλότητα είναι ένας όρος που καλύπτει διαφορετικές καταστάσεις. Σε κάποιους ανθρώπους παίρνει τη μορφή της έλλειψης επιθυμίας να επισκεφθούν την τουαλέτα για αρκετές ημέρες και την αδυναμία να έχουν οποιοδήποτε είδους κένωσης χωρίς βοήθεια καθαρτικού. Άλλοι επισκέπτονται την τουαλέτα καθημερινά αλλά χρειάζεται να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, η οποία είναι επώδυνη και συνοδεύεται από προβλήματα όπως ραγάδες και αιμορροίδες. Και τέλος άλλοι δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά πάσχουν συχνά από πόνους στην κοιλιά , πρήξιμο και δυσφορία. Ο τρόπος ζωής, η διατροφή και το κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και η σωματική άσκηση παίζουν ρόλο στο τι θεωρείται φυσιολογικό σε κάθε κοινωνία για τις συνήθειες του εντέρου. Κατά κανόνα στις νότιες και θερμές χώρες οι άνθρωποι έχουν περισσότερες κενώσεις του εντέρου από ό,τι στις ψυχρές χώρες του βορρά και αυτό είναι θέμα διατροφής αλλά και άλλων στοιχείων του τρόπου ζωής.


Περισσότερα για Δυσκοιλιότητα
Τηλ 210 6198476