• Home
  • Βιογραφικό
  • Παχύ Εντερο
  • Ορθό
  • Πρωκτός
  • Πυελικό Εδαφος
  • Ενδοσκοπήσεις
  • Επικοινωνία
  • Videos
  • Άρθρα

φλεγμονωδησ νοσοσ




Η Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου είναι συχνή πάθηση με πολύπλοκη αιτιολογία. Συνυπάρχουν γενετικοί παράγοντες διαταραχή της ενδογενούς αλλά και της επίκτητης ανοσίας αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Οι δύο κύριες μορφές είναι η Ελκώδης Κολίτις και η Νόσος του CROHN. Οι δύο αυτές παθήσεις έχουν πολλά κοινά αλλά και πολλές διαφορές. Η θεραπεία τους περιλαμβάνει πολλά κοινά φάρμακα αλλά τελείως διαφορετική χειρουργική προσέγγιση.



Επιδημιολογια



Η Φλεγμονώδης νόσος είναι συχνότερη σε βιομηχανικές κοινωνίες, υψηλό οικονομικό επίπεδο, αστικές περιοχές και εύκρατα κλίματα.



μικροβια



Πολλά μικρόβια έχουν ενοχοποιηθεί όπως το Mycobacterium Avium και ιοί Epstein Barr, Cytomegalovirus. Ο ρόλος των μικροβίων επιβεβαιώνεται από υψηλά αντισώματα των ασθενών σε μικρόβια και μύκητες. Δεν είναι όμως όλα τα μικρόβια βλαβερά! Αντίθετα, η θεωρία είναι ότι εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εκτίθεται από την παιδική ηλικία σε αρκετά μικρόβια τότε έχει παθολογικές υπεράνοσες αντιδράσεις- αυτή είναι η θεωρία που προσπαθεί να εξηγήσει την συχνότητα της φλεγμονώδους νόσου στα αστικά κέντρα. Σήμερα πιστεύπουμε ότι διαταραχή του ΜΙKΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ του εντέρου επηρεάζει την νόσο. Προβιοτικά σκευάσματα έχουν ευνοική επίδραση σε κάποιες μορφές της νόσου, αντιβιοτικά και δημιουργία προσωρινής στομίας είναι κάποιο άλλοι τρόποι ελέγχου των μικορβιακών παραγόντων. Γενικά όμως η έρευνα σε αυτόν τον τομέα συνεχίζεται και έχει μέλλον.

Ειδική περίπτωση είναι η λοίμωξη με Κυτταρομεγαλο-ιό - CMV ο οποίος προσβάλλει 30% των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο.Η διάγνωση είναι με ενδοσκοπιλές βιοψίες που πρέπει να γίνονται εάν δεν υπάρχει απόκριση στα στεροειδή -επί λοιμώξεως με CMV δίδεται αγωγή με GANCICLOVIR.



καπνισμα



Το κάπνισμα εμφανίζει περίεργη επίδραση. Στην Crohn είναι σαφώς επιβαρυντικό και συνδεόμενο με επιπλοκές. Στην Ελκώδη Κολίτιδα όμως είναι αντίθετα προστατευτικό και μάλιστα έχει γίνει προσπάθεια θεραπείας με τσίχλες νικοτίνης και επιθέματα. Αυτό αποδεικνύει τις περίπλοκες επιδράσεις του καπνίσματος στην ανοσία του οργανισμού.



ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΩΔΗ ΜΗ-ΣΤΕΡΟΙΕΙΔΗ ΦΑΡΜΑΚΑ



Ολα τα αντιφλεγμονώδη έχουν αρνητική επίδραση, προκαλούν εκδήλωση κρίσεων και έξαρση. Αυτό γίνεται μέσω της αναστολής του ενζύμου COX-2. Εξαίρεση είναι η ασπιρίνη η οποία είναι ασφαλής.



ΚΑΡΚΙΝΟΣ και φλεγμονωδησ νοσοσ



Οι ασθενείς με φλεγμονώδη Νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου εντέρου σε νεότερη ηλικία και με χειρότερη πρόγνωση. Περίπου 15% των ασθενών με Φλεγμονώδη νόσο πεθαίνουν από καρκίνο και για αυτό χρειάζεται συχνός έλεγχος με κολονοσκόπηση και χρωμοενδοσκόπηση. Ι κίνδυνος σχετίζεται με την ένταση και την διάρκεια της φλεγμονής. Η καρκινογένεση εδώ δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη πολυπόδων αλλά με την επίδραση άλλων γονιδίων στο φλεγμονώδη ιστό , η διαφορά με τον σποραδικό καρκίνο φαίνεται στο διάγραμμα.



ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ - ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΣ



Η Ελκώδης κολίτις αρχίζει πάνοτε από το ορθό και επεκτείνεται στο υπόλοιπο παχύ έντερο. Προσβάλλει μόνο το ορθό -παχύ έντερο και συχνότερα την αριστερή πλευρά. Ιστολογικά παρατηρείται διάχυτη φλεγμονή του βλεννογόνου με επιφανειακά έλκη και ψευδοπολύποδες. Το πάχος του τοιχώματος παραμένει φυσιολογικό αλλά μπορεί να υπάρχει διάταση του εντέρου. Αιμορραγία είναι συχνή.Υπάρχει ατροφία βλεννογόνου και ελάττωση βλεννας.



ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ - ΝΟΣΟΣ CROHN



Η νόσος Crohn προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρενερικού σωλήνα αν και στο 85% εντοπίζεται στο λεπτό έντερο. Συχνότερο σημείο στο λεπτό έντερο έιναι ο τελικός ειλεός. Προσβάλλει όλόκληρο το εντερικό τοίχωμα και επίσης το μεσεντέριο που διογκώνεται. Δημιουργούνται αφθώδη έλκη κατά τόπους με εμφάνιση πλακόστρωτου, βαθειές σχισμές στο τοίχωμα, αποστήματα και συρίγγια. Στο 15% υπάρχει περιορισμός της προσβολής στο παχύ έντερο και το ορθό. Πρωκτικά συρίγγια είναι συχνά στην Crohn. Στενώσεις του εντέρου συμβαίνουν και μπορεί να είναι πολλαπλές.



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ



Αντισώματα , ASCA και pANCA εναντίον μυκήτων και νουκεικών οξέων είναι συχνά ανεβασμένα αλλά όχι πάντα ειδικά. Η CRP είναι σχεδόν πάντα ανεβασμένη σε έξαρση. Η λακτοφερρίνη κοπράνων ενβαίνει στη φλεγμονή . Η καλπροτεκτίνη κοπράνων είναι ένας εξαιρετικός δείκτης φλεγμονής του εντέρου και νοηθάει και στην παρακλούθηση της θεραπείας αλλά και στην απόφαση του αν χρειάζεται χειρουργείο. Η καλπροτεκτίνη είναι πιο ευαίσθητη απο την CRP στην ανίχνευση υποτροπής, και είναι game changer στην θεραπεία. Στην φωτογραφία ένας από τους πρωτοπόρους της έρευνας στην καλπροτεκτίνη στην φλεγμονώδη νόσο, ο συνάδελφος και συνερευνητής, φίλος καθηγητής στο King's College London, Professor Igvar Bjarnason.



ενδοσκοπικοσ & απεικονιστικος ελεγχος



Η ενδοσκόπηση είναι το gold standard αλλά ο ακτινολογικός απεικονιστικός έλεγχος είναι επίσης πολύ σημαντικός.



ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ



Η κολονοσκόπηση είναι το gold standard για την διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου. Κάνει λεπτομερή χαρτογράφηση της νόσου στο παχύ έντερο και επτρέπει την λήψη βιοψιών αλλά και την διάγνωση προκαρκινικών βλαβών DALM. Μπορεί επίσης να χρησιμέυσει για θεραπευτική δισατολή στενώσεων. Εκτός από την διάφνωση η κολονοσκόπηση χρησιμεύει για εκτίμηση της απόκρισης στην θεραπεία, για έλεγχο υποτροπής Crohn μετά από επέμβαση και για ανίχνευση δυσπλασίας σε ελκώδη κολίτιδα. Η κολονοσκόπηση πρέπει να γίνεται σε τακτά διαστήματα αλλά λόγω της ποικιλομορφίας της πάθησης είναι ευθύνη του γαστεντερολόγου να ορίσει το καλύτερο διάστημα για κάθε ασθενή.



ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ & ΕΝΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ



Γαστροσκόπηση χρειάζεται στην Crohn επί υποψίας γαστρικής προσβολής. Η εντεροσκόπηση είναι επεμβατική μέθοδος που έχει την ίδια διαγνωστική ακρίβεια με την Αξονική Τομογραφία και επειδή είναι επεμβατική με κίνδυνο 1% επιπλοκών αποφεύγεται εκτός εάν χρειάζεται να γίνει θεραπευτική παρέμβαση ή βιοψία στο λεπτό έντερο.



ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΨΟΥΛΑΣ



Η ενδοσκόπηση κάψουλας υπάρχει για το λεπτό έντερο από χρόνια, νεότερες εξελίξεις όμως , με την δημιουργία κάψουλας με 2 κάμερες επιτρέπει την χρήση για όλο το γαστρεντερικό σωλήνα, γαστροσκόπηση, εντεροσκόπηση και κολονοσκόπηση στην ίδια εξέταση ! Το πλεονέκτημα της ενδοσκόπησης κάψουλας είναι ότι είναι απολύτως μη-επεμβατική, χωρίς επιπλοκές και έχει απεικόνιση του τυφλού και του τελικού ειλεού 100%. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορουν να ληφθούν βιοψίες ούτε να γίνουν θεραπευτικοί χειρισμοί, π.χ. πολυπεκτομή.



ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ



Ακτινολογικός έλεγχος γίνεται με α) απλή ακτινογραφία. Αυτή είναι χρήσιμη στην οξεία φάση για ταχεία εκτίμηση της διάτασης του παχέος εντέρου. Πάντοτε όμως ακολουθείται από β) Αξονική Τομογραφία με ενδοφλέβιο και από του στόματος σκιαγραφικό. Ειδικά στην νόσο του Crohn η αξονική απεικονίζει αποστήμαα και εντερικά συρίγγια καθώς και στενώσεις εντέρου. Για λεπτομερέσετρη μελέτη του λεπτού εντέρου γίνεται Αξονική Εντερογραφία και ακόμα καλύτερα, για αποφυγή ακτινοβολίας σε νέςου ανθρώπους προτιμάται η Μαγνητική Εντερογραφία.



θεραπεια ΕΛΚΩΔΟΥΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑΣ



Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο σήμερα θεραπεύονται ή τουλάχιστον διαχειρίζονται (they are managed) με φαρμακευτικές θεραπείες. Σε κάποιους είναι απαραίτητο να καταφύγουμε στην χειρουργική. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στην χειρουργική θεραπεία μεταξύ των δύο παθήσεων. Στην Ελκώδη Κολίτιδα η χειρουργική είναι πάντοτε δυνατόν να εκριζώσει την νόσο. Οπότε η μόνη μεγάλη απόφαση είναι πότε θα χρειαστεί και πως θα γίνει με ασφάλεια. Στην νόσο Crohn η χειρουργική δεν μπορεί ποτέ να εκριζώσει την νόσο. Για αυτό επιλέγεται πάντοτε με συντηρητικό πνεύμα και με βάση την αντιμετώπιση επιπλοκών.



ΗΠΙΑ ΕΩΣ ΜΕΤΡΙΑ ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΣ



Ο στόχος θεραπείας στην Ελκώδη κολίτιδα είναι η ύφεση συμπτωμάτων σε συνδυασμό με την επούλωση του βλεννογόνου.

ΗΠΙΑ έως ΜΕΤΡΙΑ Ελκώδης Κολίτις θεραπεύεται με συνδυασμό ΜΕΣΑΛΑΖΙΝΗΣ 2-3 g από το στόμα και υποκλυσμούς Μεσαλαζίνης. Σε περίπτωση έξαρσης η δόση ανεβαίνει σε 4-4.8 g ημερησίως.

Οι ασθενείς που παίρνουν Μεσαλαζίνη πρέπει να ελεγχθούν μετά 2-3 μήνες για την ηπατική και νεφρική τους λειτουργία και σε ετήσια βάση στο εξής. Η θεραπεία συντήρησης είναι Μεσαλαζίνη, μία φορά την ημέρα. Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα Μεσαλαζίνης κατά την κρίση του ιατρού.



ΗΠΙΑ ΕΩΣ ΜΕΤΡΙΑ ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗ



Σε ήπια έως μέτρια ελκώδη κολίτιδα χωρίς απόκριση στην Μεσαλαζίνη πρέπει να πάρουν ΠΡΕΔΝΙΖΟΛΟΝΗ από το στόμα. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι επιθυμητό μπορεί ως εναλλακτική θεραπεία να δοθεί ΒΟΥΔΕΣΟΝΙΔΗ ή ΒΕΚΛΟΜΕΘΑΖΟΝΗ οι οποίες δρουν τοπικά και όχι συστημικά στο έντερο.



μετρια εωσ σοβαρη ελκωδησ κολιτισ



Η θεραπεία είναι με συστημικά στεροειδή, συνήθης αγωγή είναι η ΠΡΕΔΝΙΖΟΛΟΝΗ 40 mg ημερησίως μειούμενη σταδιακά σε 6-8 εβδομάδες.

Εάν είναι αναγκαίο να δίνεται κορτιζόνη συχνά για έλεγχο τότε πρέπει να δοθούν ανοσοκατασταλτικά.

Αυτά είναι μια επιλογή από ΘΕΙΟΠΟΥΡΙΝΗ, (κυρίως ΑΖΑΘΕΙΟΠΡΙΝΗ, ΑΝΤΙ-TNF/ INFLIXIMAB, VEDOLIZUMAB, TOFACITINIB.

Η επιλογή του φαρμάκου εξαρτάται από ανοχή του ασθενούς, κόστος. προτίμηση για τρόπο χορήγησης κλπ κατά την κρίση του ιατρού με συμφωνη γνώμη του ασθενούς.

Επί αποτυχίας της θεραπείας ANTI-TNF δίδεται TOFACITINIB το οποίο είναι αναστολέας JAK κινάσης.



ΠΡΩΚΤΙΤΙΣ



Με τον όρο εννοούμε νόσο περιορισμένη στο ορθό (και όχι στον πρωκτο όπως είναι η λανθασμένη αγγλική απόδοση). Η προσπαθεια είναι να γίνει θεραπεία μονο δια της ορθικής οδού. Αρχικά δίνεται ΜΕΣΑΛΑΖΙΝΗ 1000 mg υπόθετα. Επί αποτυχίας δίνονται υπόθετα κορτιζόνης.

Εάν αυτά δεν επιτύχουν τότε προστίθενται ανοσοκατασταλτικά και βιολογικοί παράγοντες.



οξεια σοβαρη ελκωδησ κολιτισ



Σε ένα ικανό αριθμό ασθενών η ελκώδης κολίτις παρουσιάζεται σαν οξεία σιβαρή προσβολή με διάταση κοιλιας , διάρροιες , αιμορραγία, πυρετό, ταχυκαρδία και μεγάλη άνοδο των δεικτών φλεγμονής. Εάν δεν τεθεί σύμτομα υπό έλεγχο μπορεί να οδηγήσει στην απειλητική για την ζωή κατάσταση που λέγεται Τοξικό Μεγάκολο. Η θεραπεία αυτής της μορφής απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια στεροειδή.

Γίνεται επείγον εργαστηριακός έλεγχος, ακτινογραφία, Αξονική Τομογραφία και σιγμοιδοσκόπηση. Δίνονται μεγάλες δόσεις στεροειδών, για παράδειγμα υδροκορτιζόνη 100 mg x 4 και ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους. Η θεραπεία αποδίδεί περίπου στο 70% των περιπτώσεων. Στις υπόλοιπες δίνεται και infliximab ή κυκλοσπορίνη αλλά αν και αυτά δεν αποδώσουν τότε γίνεται απαραίτητη η επείγουσα χειρουργική επέμβαση - ολική κολεκτομή και προσωρινή ειλεοστομία.



ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΓΙΑ ΕΛΚΩΔΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ



Εϊναι κρίσιμη η επικοινωνία και συνεργασία γαστρεντερολόγων και χειρουργών στην αντιμετώπιση της οξείας κολίτιδας. Χειρουργική εκτίμηση της κοιλιάς και της όλης κατάστασης πρεπει να γίνεται νωρίς στην κλινική πορεία και όχι όταν ο ασθενής έχει φτάσει πια σε κρίσιμη κατάσταση. Καθυστερήσεις στην επέμβαση οδηγούν σε αύξηση των επιπλοκών. Υπάρχει διχογνωμία για το αν ο ασθενής πρέπει να καθυστερεί μετά την αποτυχία των στεροειδών και οι περισσότεροι προτιμούν την επέμβαση και όχι την προσπάθεια με infliximab. Επειδή αυτές οι περιπτώσεις έχουν πολλές ιδιατερότητες πρέπει να γίνεται εξατομικευμένη αξιολόγηση κάθε αρρώστου από έμπειρους γιατρούς διότι οι καθυστερήσεις μπορεί να κοστίσουν. Η συνήθης επέμβαση σε αυτό το σενάριο είναι ΥΦΟΛΙΚΗ Η ΟΛΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΕΙΛΕΟΣΤΟΜΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ.



ΠΡΩΚΤΟΚΟΛΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΕΙΛΕΟ-ΟΡΘΙΚΟ POUCH



Παρ΄ότι υπάρχουν τόσα φάρμακα κάποιοι ασθενείς δεν μπορούν να ελεγχθούν και τότε η ολικη χειρουργική αφαίρεση του παχέεος εντέρου και του ορθού είναι η μόνη λύση που μπορεί να επαναφέρει την ποιότητα ζωής τους και να προφυλάξει από τις επιπλοκές καθώς και από την ανάπτυξη καρκίνου. Στην επέμβαση αυτή αφαιρείται όλο το παχύ έντερο και το ορθό. Διατηρείται μόνο ο πρωκτός. Δημιουργείται χρησιμοποιώντας λεπτό έντερο, ένα νέο ορθό που λέγεται POUCH. Το Pouch σήμερα φτιάχνεται συνήθως σε σχήμα J. Κατά κανόνα απαιτείται μία προσωρινή ειλεοστομία που κλείνεται 6 μήνες μετά. Η ποιότητα ζωής με Pouch είναι γενικά καλή, όμως κάποιοι ασθενείς θα έχουν κάποια προβλήματα. ΟΙ κενώσεις δεν θα είναι ποτέ εντελώς φυσιολογικές, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν 4-6 κενώσεις την ημέρα και 1 την νύχτα. Συχνό πρόβλημα είναι τον πρώτο καιρό σηπτικές συλλογές πυέλου που χρειάζονται παροχέτευση. Επίσης οι νέες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν συμφύσεις στην πύελο και να πάθυον υπογονιμότητα. Για κάποιες απο αυτές είναι καλύτερα να αναβάλλουν το χειρουργείο για μετά την ολοκλήρωση της οικογένειας τους.



ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΟΥ POUCH - pouchitis



Αυτή προσβάλλει ως και 50% των ασθενών . Τα συμπτώματα είναι διάρροια , ακράτεια, πυελικός πόνος και κοιλιακός πόνος. Η φλεγμονή οφείλεται σε υπερανάπτυξη μικροβίων και θεραπεέυεται με αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη. Πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση από πυελική σήψη, γίνεται μαγνητική τομογραφία και ενδοσκόπηση- βιοψίες. Ασθενείς που έχουν ταυτόχρονα σκληρυντική χολαγγειίτιδα παθαίνουν συχνά pouchitis και για αυτό πολλοί καταλήγουν με μόνιμη ειλεοστομία. Κάποια pouch παθαίνουν στένωση και χρειάζονται διαστολές. Κάποια άλλα, ευτυχώς όχι πολλά, έχουν τόσα προβλήματα που χρειάζονται επανεπέμβαση και επαναδημιουργία (redo Pouch). Επί συνεχών προβλημάτων κάποιοι ασθενείς προτιμούν την αφαίρεση του Pouch και δημιουργία μόνιμης ειλεοστομίας.



ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΟΣΟΥ CROHN



Η νόσος Crohn είναι περίπλοκη και η διάγνωση βασίζεται σε επιβεβαίωση πολλαπλών στοιχείων από διάφορες εξετάσεις, ενδοσκοπικές , ακτινολογικές, χειρουργικά ευρήματα και ιστολογικά στοιχείσα. Η ιστολογική εξέταση κάποτε δεν μπορεί με βεβαιότητα να διαχωρίσει από την ελκ΄ψδη κολίτιδα και μπαίνει η διαγνωση "ακαθόριστη " κολίτιδα. Η πορεία της νόσου παρακολουθείται με τον δέικτη HARVEY BRADSHAW INDEX (HBI) που όταν είναι <4 τότε η νόσος είναι σε ύφεση.



ηπια εως μετρια νοσοσ



ΒΟΥΔΕΣΟΝΙΔΗ ΧΑΠΙΑ 9 mg για 8 εβδομάδες για επίτευξη ύφεσης. Η Βουδεσονίδη ειναι στεροειδές που δεν απορροφάται και δρα τοπικά. Εάν δεν δουλέψει τότε δίδεται ΠΡΕΔΝΙΖΟΛΟΝΗ 40 mg σταδιακά μειούμενη σε 8 εβδομάδες.



Αποκλειστικη εντερικη διατροφη - EXCLUSIVE ENTERIC NUTRITION - EEN



Πρόκειται για διατροφή όπου ο ασθενής παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά σαν στοιχειακή υγρή διατροφή και δεν επιτρέπεται να λαμβάνει άλλη τροφή. Δουλεύει πολύ καλά στα παιδιά αλλά και σε πολλούς ενήλικες. Η αποτελεσματικόττηα της ΕΕΝ είναι ίδια με τα στεροειδή αλλά είναι δύσκολο να ακολουθηθεί μακροχρόνια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί αλλαγή του μικροβιώματος του εντέρου και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη.



ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ



Ο ρόλος των μικροβiων στην Crohn προκάλεσε δοκιμές χρήσης αντιβιοτικών. Εχουν επιβεβαιωθεί σε μελέτες η ριφαξιμίνη (μη απορροφήσιμο), η αζιθρομυκίνη, η μετρονιδαζόλη και άλλα. Η αγωγή δίνεται για εβδομάδες και οι παρενέργειες των αντιβιοτικών πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν, Τα αντιβιοτικά έχουν θέση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.



μετρια εωσ σοβαρη CROHN



Οταν μπουν σε ύφεση με στεροειδή πολλοί ασθενείς διατηρούνται με ΑΖΑΘΙΟΠΡΙΝΗ ή ΜΕΘΟΤΡΕΞΑΤΗ. Η Μεσαλαζίνη δεν συνιστάται διότι δεν έχει επιβεβαιωθεί το όφελος. Βιολογικές θεραπείες με INFLIXIMAB, USTEKINUMAB, VEDOLIZUMAB έχουν θέση ανάλογα την περίπτωση, ειδικά σε περίπτωση περιεδρικών συριγγίων. To ADALIMUMAB δίδεται σε στενώσεις του εντέρου. Σε ανθεκτικές περιπτώσεις εφαρμόζονται επίσης ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΏΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ και ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΛΕΥΚΟΚΥΤΤΑΡΩΝ.



ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΟΥ CROHN



Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed malesuada faucibus ex nec ultricies.
Donec mattis egestas nisi non pretium. Suspendisse nec eros ut erat facilisis maximus.



ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΙΛΕΟ-ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ



Συχνή εντόπιση της νόσου έιναι ο τελικός ειλεός και εφ΄όσον δεν ανταοκρίνεται σε φαρμακευτική αγωγή η χειρουργική προσφέρει καλή εναλλακτική και απαλλαγή των συμπτωματων συνήθως για πολλά χρόνια (χωρίς όμως να αποκλεείει υποτροπή , είτε στην ίδια περιοχή είτε αλλού).



Χειρουργικη στενωσεων και αποστηματα



Στενώσεις του λεπτού εντέρου είναι συχνές και μπορεί να είναι πολλαπλές. γίνεται προσπάθεια για ενδοσκοπική διαστολή αλλά δεν είναι πάντα επιτυχής. Η εναλλακτική είναι είτε πολλαπλές εκτομές και αναστομώσεις, το οποίο περιέχει ρίσκο, είτε πλαστκή των στενώσεων, STRICTUREPLASTY, η οποία είναι προτιμητέα. Οι στενώσεις παχέος εντέρου αντιμετωπίζονται επίσης με ενδοσκοπική διαστολή. Αποστήματα και συρίγγια εντέρου μέσα στην κοιλιά αντιμετωπίζονται με συνδυασμό αντιβιοτικών και διαδερμικής ακτινολογικής παροχέτευσης. Μετά την παροχέτευση των αποστημάτων μπορεί να εφαρμοστεί θεραπεία με INFLIXIMAB.



Εκτομη παχεος εντέρου -κολοστομια



Σε περίπτωση στένωσης του παχέος εντέρου από Crohn γίνεται κολεκτομή. Αυτή είναι πάντα περιορισμένης έκτασης. Δεν επιχειρείεται ποτέ ολική κολεκτομή όπως στην Ελκώδη Κολίτιδα διότι υπάρχει μεγάλη συχνότητα αποτυχίας των Pouch και η Crohn μπορεί πάντα να προσβάλλει κάποιο άλλο τμήμα του λεπτού εντέρου. Επομένως δεν έχει νόημα η πολύ δραστική χειρουργική, αλλά γενικά ακολουθείται μια συντηρητική τακτική. Σε περίπτωση επίμονης Crohn του ορθού ή του πρωκτου που δεν ανταποκρίνεται στην θεραπεία γίνεται προσωρινή παράκαμψη με κολοστομία, η οποία μετά από 6-12 μήνες αποφέρει ύφεση και βελτίωση και είναι δυνατίν να αποκατασταθεί τότε και η κολοστομία.



ΣΥΡΙΓΓΙΑ ΟΡΘΟΥ - ΠΡΩΚΤΟΥ



Τα συρίγγια ορθού-πρωκτού στην Crohn από χειρουργική άποψη αντιμετωπίζονται όπως και τα υπόλοιπα συρίγγια σε μη νοσούντες, όμως υπάρχει μεγάλη συχνότητα υποτροπής. Βοηθάει την υποχώρηση θεραπεία με INFLIXIMAB. Πρόσφατα το ADALIMUMAB (HUMIRA) έδειξε αλόμα καλύτερα αποτελέσματα. Oι βιολογικοί αυτοί παράγοντες δίδονται μετά την παροχέτευση του πύου και την ολοκλήρωση χειρουργικής θεραπείας, τοποθέτηση σετον κλπ.


Τηλ 210 6198476